H.K.H. Kronprins Frederik har nu officielt sat gang i den første lagring af CO2 i Danmarks undergrund

Project news

08/03/2023

Det INEOS-ledede konsortium Project Greensand har som de første i verden netop demonstreret, at CO2 kan transporteres på tværs af landegrænser og lagres offshore for at afbøde klimaforandringerne.

Lagringen af CO2 i den danske undergrund er nu i gang. Det sker efter, at Kronprinsen netop har givet signal til, at der kan lagres CO2 i Nordsøens undergrund. Det skete ved begivenheden First Carbon Storage i Esbjerg. Kronprinsen gav signal til at lagre den første CO2 i Danmark, 50 år efter Prins Henrik åbnede for produktionen af olie og gas fra den danske Nordsø. 

”For 50 år siden markerede min far, prins Henrik, starten på det, der blev et dansk olie- og gaseventyr i Nordsøen, der skabte tusindvis af arbejdspladser i Danmark. I dag åbner vi et nyt kapitel for Nordsøen. Et grønt kapitel. Den danske undergrund rummer et stort potentiale for at lagre CO2, og det giver mig en stor glæde i dag at kunne vende trafikken i rørene og sende CO2 tilbage i den danske undergrund til gavn for klimaet, for Danmark, for Europa og vores planet," siger Kronprinsen fra scenen ved First Carbon Storage i Esbjerg. 

Stort øjeblik for Europas grønne omstilling 
FN’s Klimapanel (IPCC) har gentagne gange fastslået, at fangst og lagring af CO2 er helt afgørende for at nå klimamålene. Også Europa-Kommissionen anser fangst og lagring af CO2 som en væsentlig brik på vejen mod et CO2-neutralt Europa. Kommissionen anslår, at der i 2050 skal lagres op mod 300 millioner tons CO2 årligt, hvis EU skal indfri ambitionerne om klimaneutralitet. 

”Dette er et stort øjeblik for Europas grønne omstilling og for vores cleantech-industri. Den første fulde værdikæde for fangst og lagring af CO2 i Europa. I viser, at det kan lade sig gøre. At vi kan vækste vores industri gennem innovation og konkurrence og samtidig fjerne CO2-udledninger fra atmosfæren gennem opfindsomhed og samarbejde. Mine damer og herrer, det er selve kernen i Europas konkurrencedygtige bæredygtighed,” lød det i en videotale fra formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen. 

Fangst og lagring af CO2 er central for de danske klimaambitioner 
Project Greensand arbejder målrettet for, at der kan lagres op mod 1,5 millioner tons CO2 om året i den danske del af Nordsøen i 2025/2026. I 2030 ventes det, at der potentielt kan lagres op mod 8 millioner tons CO2 om året i Siri-området i Nordsøen, der opereres af INEOS Energy Danmark. 

Fangst og lagring af CO2 spiller en central rolle i SVM-regeringens mål om klimaneutralitet i 2045. Klima-, Energi-, og Forsyningsminister, Lars Aagaard, var blandt talerne ved First Carbon Storage. 

”Den danske undergrund kan lagre meget mere CO2, end vi nogensinde kommer til at fange i Danmark. Derfor er jeg meget glad for, at hele perspektivet på den danske undergrund fra dag ét er baseret på en industriel tankegang, hvor disse ressourcer skal bringes ud på markedet og hjælpe andre lande med at nå deres klimamål på et kommercielt grundlag,” siger Klima-, Energi-, og Forsyningsminister, Lars Aagaard. 

Danmark bliver frontløber i CO2-lagring på tværs af landegrænser 
Med den officielle lagring af den første CO2 i Danmark viser Project Greensand, hvordan der kan skabes en international infrastruktur, som kan indfri potentialet for fangst og lagring af CO2. Dermed kan Danmark indtage en helt central rolle i det fremtidige marked for fangst, transport og lagring af CO2 i undergrunden. 

”Med First Carbon Storage sætter vi en tyk streg under, at CO2 indfanget i et europæisk land kan lagres sikkert i et andet. Næste skridt er, at vi skal have sat yderligere fart på fangst og transport af CO2 i hele Europa, så vi kan forløse det fulde potentiale i CCS til gavn for klimaet og Danmark,” siger Mads Gade, administrerende direktør INEOS Danmark. 

CCS kan i de kommende år udvikle sig til en trecifret milliardforretning i Europa. Baseret på de allerede kendte projekter i Danmark er det sandsynligt, at Danmark sikrer sig 5% af markedet. Det vil resultere i op mod 9.000 arbejdspladser og et økonomisk potentiale på 50 milliarder kroner, viser en ny analyse fra Kraka. 

”Det kan betale sig at være frontløbere. Med lagringen af den første CO₂ i den danske undergrund rykker vi i Danmark helt frem i førerfeltet i verden. Det glæder os, at vi har alle forudsætninger for at skabe en ny industri med tusindvis af arbejdspladser på ryggen af de erfaringer, vi har høstet på Nordsøen de seneste 50 år,” siger Mads Gade. 

Back to News